V HIT TEST (video Head-Impulse test)

NOVI TEST ZA ISPITIVANJE RAVNOTEŽE!

Brz i jednostavan za izvođenje, V HIT test pouzdano detektuje akutno oštećenje ravnoteže.

Ovaj test ima za cilj da ispita VOR (Vestibulo Okularni Refleks).
Ovaj refleks nam omogućava da pri kretanju imamo stabilnu sliku vidnog polja. Usled oštećenja opisanog vestibulo -okularnog refleksa prilikom pokreta dolazi do kašnjenja slike od interesa u vidnom polju što se manifestuje osećajem vrtoglavice, zamućenog vida prilikom kretnje ili naglog okreta.

Head – impulse test se izvodi tako da pacijent nosi lake naočare sa instaliranom specijalnom video – kamerom koja snima pacijentovo oko. Pacijent ima zadatak da fiksira pogleda na jednoj tački na zidu. Ispitivač naglo okrene glavu pacijenta. Video kamera snima da li pacijentovo oko i pored naglog pokreta glave uspeva da zadrži pogled na zadatoj meti ili je pogled skrenuo u stranu okreta glave.

Prednost video beleženja tokom izvodjenja ovog test je dvostruka.

Prvo, omogućava objektivno beleženje i dokumentovanje testa, a ne samo subjektivnu procenu doktora koji pregleda.

I drugo, mnogo važnije je to što kod kompenzovanih oštećenja, pri naglom okretu glave, javlja se jedan brz skokovit pokret oka koji kompenzuje nedostatak vestibulo – okularnog refleksa i omogućava da oko zadrži pogled na zadatoj meti. Ovo se naziva korektivna sakada. Korektivna sakada može biti vidljiva, javlja se u trenutku nakon naglog okreta glave i doktor koji pregleda jasno vidi ovaj korektivni pokret oka. Međutim korektivna sakada može biti i nevidljiva, a to je kod bolje kompenzovanih pacijenata kada se brz pokret oka javlja još u toku samog (brzog) okreta glave. Ova korektivna sakada se zove nevidljiva jer je toliko brza da je ljudsko oko ne može detektovati. Ovo znači da će Video Head – Impulse test moći da detektuje deficitaran VOR i kod pacijenata kod kojih je došlo do kompenzacije i kod pacijenata kojima klasičnih ambulatnih izvođenjem Video Head – Impulse testa nije moguće detektovati nedostatak VOR-a.

Ukoliko Vam je potreban specijalistički pregled ili hirurška intervencija u Specijalnoj bolnici Audio BM Medical u Nišu možete ih zakazati OVDE.