Rinoskopija je naziv za pregled nosne šupljine.

Ovom procedurom otkrivaju se različite bolesti nosa, sinusa i struktura u nazofaringelanom prostoru (prostor između nosa i grla).

Postoji prednja i zadnja rinoskopija.

 

Rinoskopija se izvodi:

  • Kako bi se otkrio uzrok čestih upala sluznice nosa, čestog prisustva sekreta u nosu, krvarenja iz nosa (epistakse) i hrkanja.
  • U cilju uzimanja uzorka sekreta iz nosa za zasejavanje na kulture (kultura na bakterije i gljivice).
  • U cilju uzimanja uzorka tkiva za biopsiju i patohistološku analizu.
  • U cilju uklanjanja stranog tela ili polipa iz nosa, sinusa i nazofaringealnog prostora.

Prednja rinoskopija se izvodi u ambulantnim uslovima, bez anestezije. Za izvođenje prednje rinoskopije potreban je poseban instrument koji se zove nosni spekulum. Lekar otorinolaringolog (specijalista za uho, grlo i nos) uvodi spekulum u svaku nozdrvu ponaosob i posmatra izgled nosne šupljine sve do zadnjih otvora (hoana). Prednja rinoskopija se izvodi tako što lekar jednom rukom fiksira Vašu glavu, a drugom rukom uvodi spekulum.

Rinoskopija (prednja i zadnja) se mogu izvoditi kao endoskopske procedure. Rinoskop je endoskopski instrument koji na svom kraju ima izvor svetlosti i malu kameru i koristi se za precizan pregled sluznice i promena na sluznici nosa i nazofaringealnog prostora, dokazivanju prisustva stranog tela itd.

Prednja i zadnja endoskopska rinoskopija su bezbedne procedure.

Za prednju rinoskopiju nije potrebna posebna priprema.

Ukoliko Vam je potreban specijalistički pregled ili hirurška intervencija u Specijalnoj bolnici Audio BM Medical u Nišu možete ih zakazati OVDE.