UKLANJANJE KRAJNIKA KOBLACIONOM METODOM

Koblacija - je najsavremenija hirurška metoda uklanjanja krajnika koja koristi radiofrekventnu energiju i prirodni fiziološki rastvor za stvaranje polja plazme niske temperature.
Omogučava odvajanje ,uklanjanje ili smanjenje tkiva na molekularnom nivou i zaustavljanje krvarenja ako je to potrebno.

Kao veoma precizna tehnika, koblacija ne utiće na okolno tkivo jer se plazma stvara samo u krugu od 100-120 µm oko elektroda. Štaviše, polje plazme kontroliše bipolarna energija između negativnih i pozitivnih jona koje proizvodi plazma kako bi se koristila precizna količina plazme za sprečavanje oštećenja zdravih tkiva oko krajnika.

Ne postoji ili su samo manja oštećenja na obližnjim tkivima tokom postupka koblacije ,jer se naelektrisane čestice kreću između generisanog polja plazme i abliranog tkiva,pa se molekuli raspadaju bez visokog porasta temperature.

Temperature za koblacionu tonzilektomiju je 60C-70C,dok druge procedure elektrohirurgije ,zahtevaju temperaturu u rasponu od 400C-600C što je mnogo vise.

Operacija se izvodi u opštoj endotrahealnoj anesteziji.

Postoje dve tehnike koblacione tonzilektomije:

Intrakapsularna koblaciona tonzilektomija –ova tehnika omogućava precizno uklanjanje tonzilarnog tkiva uz očuvanje njegove kapsule.
Ekstrakapsularna koblaciona tonzilektomija –omogućava precizno uklanjanje tonzilarnog tkiva sa kapsulom.

Glavna prednost koblacije je:

  • smanjenje postoperativnog bola jer mišići ležišta krajnika nisu izloženi tokom procedure ,
  • brži oporavak ,
  • raniji povratak u školu ili na posao,
  • manji je rizik od posoprativnog krvarenja.

Hirurška operacija je moguć čak i kod veoma male dece uzrasta od oko 2 god.

Postoperativni tok veoma kraći u odnosu na druge metode. Savetuje se izbegavanje kontakt sa ljudima u period od dve nedelje nakon operacije,da bi ste smanjili rizik od infekcije.Obavezno mirovanje, izbegavanje fizičke aktivnosti, jer se u suprotnom povećava rizik krvarenja.

U manjem broju slućajeva može se desiti da pacijent nakon operacije osetiti bol u grlu,ušima,vilicama I u takvim situacijama preporućuju se analgetici.

Sto se tiče ishrane prve dve nedelje potrebno je jesti malo i često.Uglavnom meke namernice i tečnu hranu. Veoma je bitno unositi što vise tečnosti da bi se izbegla dehidratacija i porast temperature.

Ukoliko Vam je potreban specijalistički pregled ili hirurška intervencija u Specijalnoj bolnici Audio BM Medical u Nišu možete ih zakazati OVDE.