TREĆI KRAJNIK – ADENOIDECTOMIA – ugradnja ventilacionih cevčica

Ukoliko dete slabije čuje tih razgovor i zvuke i ukoliko primetite da Vaše dete često traži da mu ponovite nešto što mu je rečeno, obavezno ga odvedite na pregled kod otorinolaringologa.

Timpanometrija će ukazati da li se u srednjem uhu Vašeg deteta nalazi gust lepljivi sekret koji onemogućava normalno kretanje bubne opne, pa samim tim i pomeranje slušnih koščica. Taj sekret tu nastaje kada srednje uho nije u mogućnosti da se preko eustahijeve tube (tuba koja povezuje nos i srednje uho) normalno ventiliše, i sekret nestaje samo kada se opet omogući normalno ventiliranje srednjeh uva preko tube.

Razlog začepljenja tube je najčešće nabujalo limfno tkivo trećeg krajnika, koji tubu svojom masom zatvara, kao i natečena sluznica u tubi usled neke infekcije ili usled alergije.

Lekar će prvo odrediti terapiju vašem detetu koja je usmerena na izlečenje infekcije odnosno smirivanja alergije da bi se natečena sluznica vratila u normalno stanje i time tuba ponovo otvorila odnosno postala prohodna. Dete se prati uz sekretolitike i lekove za alergiju naredna 3 meseca. Oni su klinički efikasan ne-hirurški tretman koji na prirodan način ponovo dovodi do izjednačavanja pritiska.

Ukoliko terapija ne pokaže nikakve rezultate jedino rešenje je ugradnja ventilacionih cevčica. Ovu intervenciju ne treba dugo odlagati jer ukoliko se gust sekret duže vreme ne ukloni iz srednjeg uha može doći do trajnog oštećenja lanca slušnih koščica i samim tim do trajnog oštećenja sluha.

 

Operacija trećeg krajnika sa ugradnjom ventilacionih cevčica se radi u kratkotrajnoj opštoj anesteziji pošto je neophodno da dete bude sasvim mirno prilikom pravljenja reza na bubnoj opni i ubacivanja ventilacione cevčice. Pravi se sasvim mali rez, zatim se kroz njega odstranjuje sekret iz srednjeg uha, a potom se plasira ventilaciona cevčica.

Sama cevčica je prečnika oko 1mm u središnjem užem delu i nešto malo većeg prečnika na krajevima. Kroz njen središnji šuplji deo ventiliraće se srednje uho i vršiće funkciju tube sve dok tuba „ne proradi“.

Uz ovu intervenciju po pravilu se uklanja i treći krajnik jer je on glavni uzrok nastanka ovog problema.

Cevčica ostaje u uhu od 6 meseci do godinu dana. Najčešće sama ispadne u ušni kanal odakle ili sasvim sama ispadne ili se ispere zajedno sa ušnom masti kod ORL lekara. Ukoliko cevčice ne ispadnu do godinu dana one se odstranjuju u opštoj anesteziji.

Ukoliko Vam je potreban specijalistički pregled ili hirurška intervencija u Specijalnoj bolnici Audio BM Medical u Nišu možete ih zakazati OVDE.