OPERACIJA POLIPA U NOSU

Polipi u nosu, u medicini poznati pod nazivom “nazalna polipoza“, dobroćudne su izrasline (mada nekada mogu da postanu i maligni, što je izuzetno retko) nalik peteljkama koje se pojavljuju na sluznici nosne šupljine ili na sluznici paranazalnih šupljina, odnosno na sinusima. Mogu nastati na bilo kojem od navedenih mesta.

Polipi predstavljaju mehaničku prepreku u nosu kod koje su koštane strukture samog nosa dobre, za razliku od krive nosne pregrade, a gde je problem u samoj sluznici nosa.

Najčešće pacijenti koji imaju polipe u nosu imaju otežano disanje, pričaju nazalno, a ukoliko su polipi veliki i pritiskaju mirisni živac mogu nemati čulo mirisa, a samim tim i oslabljeno čulo ukusa. Ljudi sa polipima u nosu češće imaju upale sinusa, bronhitis ili asmatične napade.

Lečenje polipa može da bude dvojako, medikamentozno gde se pacijentu daju određeni lekovi i sprejevi ili operativno.

Medikamentoznom lečenju se pristupa kada se polip dijagnostikuje na početku, kada nije velik i ovim načinom se pokušava sprečiti dalji razvoj polipa. Medikamentozno lečenje ne može dovesti do odstranjenja polipa već samo do prestanka njegovog rasta. Ukoliko je polip već veliki i zbog njega dolazi do zatvaranja nosne šupljine, medikamentozno lečenje neće imati velikog efekta, odnosno ono će možda zaustaviti dalji rast polipa, ali će pacijent ostati sa otežanim disanjem usled fizičke prepreke u samom nosu. U ovim slučajevima jedino rešenje predstavlja hiruško odstranjivanje polipa iz nosa.

Operacijom polipa u nosu se neće rešiti uzrok nastajanja polipa u nosu, već samo posledica koju predstavlja sam polip, tako da se polipi mogu ponovo pojaviti. Zato je bitno uraditi dobru dijagnostiku i utvrditi da li je polip samo u nosu ili i u sinusu, odnosno naći mesto odakle polazi sam polip kako bi se što bolje nos očistio od polipa.

Ukoliko Vam je potreban specijalistički pregled ili hirurška intervencija u Specijalnoj bolnici Audio BM Medical u Nišu možete ih zakazati OVDE.