LARINGOMIKROSKOPIJA (LMS)

Laringoskopija je postupak pregleda grkljana (larynxa) pomoću endoskopskopa, cevastog instrumenta koji može biti krut ili savitljiv (fleksibilan), a koji na svom donjem kraju ima svetlo i kameru. Ovaj vid pregleda se radi u situacijama kada nam skener ili magnetna rezonanca nisu dovoljno precizni i kada je disajni put potrebno pregledati direktno. Specifični endoskop koji se koristi za gledanje grkljana i glasnih žica naziva se laringoskop.

Laringoskopijom se utvrđuje postojanje patoloških promena u grkljanu. Sva stanja koja dovode do promena u kvalitetu i jačini glasa kao što je na primer promuklost, moraju biti dijagnostikovana nekom vrstom laringoskopije.

Postoje različite vrste laringoskopije:

Indirektna laringoskopija: izvodi se u ordinaciji kao deo rutinskog ORL pregleda uz pomoć laringealnog ogledala. Relativno se dobro podnosi, može Vam izazvati nadražaj na povraćanje koji je kratkog trajanja (refleks gađenja), a nastaje zbog toga što se ogledalce postavlja blizu zadnjeg zida ždrela što Vaše telo doživljava kao nadražaj. Kod jako izraženih refleksa gađenja može se pomoći lokalnim anestetikom. Ovo je efikasan i brz pregled kojim ponekad nije moguće videti sve potrebne detalje za postavljanje dijagnoze.

Fleksibilna nazofaringolaringoskopija: Izvodi se takođe u ORL ordinaciji uz pomoć tankog fleksibilnog endoskopa opremljenog kamerom. Endoskop se uvodi kroz Vaš nosni hodnik koji je prethodno pripremljen lokalnim anestetikom. Ukoliko postoji hvataljka može se uzimati i biopsija.

Laringomikroskopija je pregled koji se obavlja u opštoj anesteziji pomoću krutog endoskopa koji se zove laringoskop. Laringoskop se nakon plasiranja fiksira za grudni koš pacijenta, a potom se prikači na operativni mikroskop koji daje još precizniju, mikroskopsu sliku struktruka, a ruke hirurga su slobodne za rad.

Laringomikroskopija je posebno korisna u uslovima u kojima je potrebno izvršiti procenu zahvaćenosti glasnica nekom promenom ili je potrebno lečenje glasnica ili neposrednog okolnog disajnog puta. Problemi koji uključuju glasnice rezultiraju različitim stepenom promuklosti, disajnim ili govornim poremećajima, a laringoskopija se obično koristi za procenu ovih simptoma, odnosno za utvrđivanje šta stoji iza ovakvih simptoma.

Laringomikroskopija omogućava hirurgu da detaljno pregleda grkljan. Laringomikroskopija se radi u svrhu dijagnostike, biopsije ili lečenja kao i radi uklanjanja stranih tela.

Promene na glasnim žicama koje daju promuklost nazivamo lezijama, a najčešće su:

  • Papilomi glasnica,
  • Polipi glasnica i drugi benigni izraštaj,
  • Juvenilni papilomi (višestruki izrastaji na strukturama grkljana),
  • Leukoplakija (belo zadebljanje na glasnicama),
  • Karcinomi grkljana.

Ukoliko Vam je potreban specijalistički pregled ili hirurška intervencija u Specijalnoj bolnici Audio BM Medical u Nišu možete ih zakazati OVDE.