KLEMPAVE UŠI – OTAPOSTAZA – OTOKLIZA

Klempave uši su stanje koje je najčešće urođeno. Ušne školjke su odmaknute od bočne površine glave – dela iza uha koji se zove planum mastoida.
Klempave uši ne utiču na funkciju sluha, ali su estetski problem i mogu dovesti do psihološkog opterećenja: nelagode, povlačenja u sebe, izlaganja vršnjačkom zadirkivanju.

Ušna školjka raste relativno brzo, tako da do 6. godine života po pravilu dosegne 90% konačne veličine i oblika. Stoga, klempave uši možemo korigovati vrlo rano, već neposredno pre polaska u školu.
U ovom uzrastu operaciju obilno iniciraju roditelji deteta, svesni mogućih nelagodnosti kojima bi dete moglo biti izloženo.
Sledeća uzrasna kategorija u kojoj se tipično radi otoplastika je period adolescencije, od 14. do 18. godine života. Tada deca sama osećaju potrebu za promenom jer je to razdoblje naglašenog formiranja identiteta. Motivacija je ovde vrlo snažna, samostalna, tako da svi pacijenti dobro podnose operaciju i postoperativni tok.

Operacija se može uraditi različitim tehnikama i u lokalnoj anesteziji. Uz lokalnu anesteziju obezbeđena je potpuna bezbolnost, a smanjena je potreba za kliničkim ispitivanjem u sklopu preoperativne pripreme koje je neizbežno u slučaju operacije u opštoj anesteziji. Mora se uzeti u obzir uzrast deteta, saradnja i komfor tokom intervencije. Kod mlađe dece, uzrasta ispod 12 godina savetuje se opšta anestezija.

Ukoliko Vam je potreban specijalistički pregled ili hirurška intervencija u Specijalnoj bolnici Audio BM Medical u Nišu možete ih zakazati OVDE.