Devirana nosna pregrada


devijacija nosDeviatio septi nasi na latinskom ili kriva nosna pregrada na srpskom je cesta dijagnoza u orl praksi. Vecina ljudi ima krivu nosnu pregradu. Nos je podlozan povredama, nema ko u svom zivotu nije povredio nos, a kao rezultat nosna pregrada moze biti van svojih anatomskih okvira.

Vecina pacijenata sa krivom nosnom pregradom nema nekih znacajnijih smetnji pri disanju. Medjutim ukoliko je veca deviacija ili ako se deviacija nosne pregrade nalazi na njenom samom pocetku, to moze znacajno kompromitovati disanje kroz nos. Disanje kroz nos je veoma vazno i ne moze se kompenzovati disanjem na usta.

Pacijenti koji slabo disu kroz nos obicn imaju ceste upale sinusa i/ili grla. Takodje, cesta su postnazalna slivanja, hrkanje, ceste infekcije narocito u zimskom periodu . . .

U mladosti, sluznica obicno moze da kompenzuje anatomski deformitet u nosu i da pacijent nema znacajnijih problema, medjutim sa godinama pacijenti sa deviacijom nosne pregrade pocinju da imaju sve vise problema. Kvalitet zivota im ozbiljno remeti izrazeno hrkanje, ujutru se bude sa suvim ustima, cesto slivanje sekreta niz zdrelo koje iritira i tera na kasalj, hronicni zamor kao posledica nepravilnog disanja, ceste prehlade . . .

Kada operisati nosnu pregradu?

Operacija nosne pregrade ne podrazumeva operaciju nosnih kostiju. Kroz nos se pristupa nosnoj pregradi koja se specijalnim hirurskim tehnikama ispravlja. Nakon operacije nos spolja izgleda isto kao i pre operacije. Operise se samo iznutra, i cilj ove operacije je bolje disanje kroz nos.

Indikacija za ovu operaciju je hronicno lose disanje kroz nos usled krive nosne pregrade. Svejedno je da li je krivina u hrskavicavom ili kostanom delu nosne pregrde. Obicno je kombinacija ova dva. Takodje, indikacije za ovu operaciju su hrkanje, cesti sinuzitisi . . .