Polipi na glasnicama


polipi na glasnicamaNaglo nastala promuklost se cesto vidja nakon vokalnog napora kao sto je navijanje na utakmici, pevanje u kafani, vikanje na bliznjeg . . .
Usled jakog vokalnog napora dolazi do pucanja kapilara u glasnici, u sluznici glasnice formira se manja kolekcija krvi usled koje nastaje promuklost. Ukoliko se u naredne dve nedelje glas ne popravi, znaci da nije doslo do resorpcije i da je na glasnici po svoj prilici formiran hemoragicni polip.

Difuzna obostrana polipoza glasnih zica se obicno vidja kod pusaca, te se ovi polipi nazivaju pusacki polipi ili Reinke-ovi edemi. U patogenezi pusackih polipa, osim pusenja je prisutna obicno i preterana upotreba glasa. Ove promene na glasnicama se cesce vidjaju kod zena, a glas im je takav da ih preko telefona cesto oslovljavaju sa “gospodine”.

Pusacki edemi nisu prekancerozne lezije. Medjutim kada postanu veliki mogu suzavati disajni prostor i dovoditi do zamaranja.
Lecenje: ostaviti duvan i operisati glasnice.

Koliko traje oporavak nakon operacije?

Operacija polipa se radi u opstoj anesteziji. Ova operacija se radi ambulantno, sto znaci da se pacijent istog dana otpusta kuci; u bolnici ostaje samo onoliko koliko je potrebno da se oporavi od opste anestezije.

Oporavak glasa traje od 10 dana do 2-3 nedelje u zavisnosti koliko je sluznice sa glasnice skinuto.